Textiel Installaties

Zusters van Liefde, Krengen van Barmhartigheid.

Het thema nonnen is ontstaan door mijn deelname aan een textielexpositie in een voormalig klooster. De uitspraak van mijn moeder: Zusters van liefde, Krengen van barmhartigheid is mij atlijd bijgebleven.
Wat ook een diepe indruk op mij gemaakt heeft is de film: De Magdalena Siters. Het is het schokkende verhaal over jonge meisjes die om diverse redenen in een klooster terecht zijn gekomen.
Misbruik is overal en daarom aandacht voor de Stille Getuigen die staan voor de meisjes en vrouwen die vallen onder geloof, macht en terreur.

Stille getuigen

De textielwerken verdiepen zich in een bijzondere serie witte beelden, getiteld ‘Stille getuigen’. Ditmaal is het niet de kleurenpracht en geestige styling die vreugde oproept. Juist de niet-kleur wit, in een strakke, repeterende vormgeving roept esthetisch plezier op. Voor deze serene installatie liet ik mij inspireren door de fraaie lichtval in de Noorderkerk te Hoorn, de eerste locatie waar de installatie werd opgesteld. Verspreid over de kerkbanken plaatste ik vierentwintig zittende figuren, gehuld in wit gewaad. Het textielproject kreeg een extra dimensie door samenwerking met ‘De Dansonderneming’ die een performance verzorgde met de beelden als decor. De installatie is, afhankelijk van de locatie, multi-interpretabel. Opgesteld in een neutrale museumzaal doen de figuren denken aan sprookjesachtige elfen of de ‘Witte Wieven’ uit legendes in het oosten van ons land. Neergezet in een kapel of kerkgebouw maakt de serene omgeving het tot devotiebeelden die gedachten oproepen aan de mensen die hier door de jaren heen tot bezinning kwamen.

Uit je comfortzone

‘Uit je comfortzone’ is de betekenis die ik aan het beeld geef. Het beeld is opgebouwd uit 8 lagen die de balans symboliseren. Balans kunnen we ervaren als we ons veilig en geborgen voelen. Het besef van bestaanszekerheid. Bestaanszekerheid is er voor veel mensen niet of onzeker. De huidige tijdsgeest schept verwarring waardoor het moeilijk wordt om uit je comfortzone te stappen. Het verhindert je om met een open blik en zonder (voor)oordeel, verbinding te maken en nieuwe wegen in te slaan. Het leven van de mens is kwetsbaar (dat is het draad waar ik mee werk) maar ook sterk. Het breekt niet zomaar. De schaduw staat voor de durf om uit de comfortzone te stappen, los te laten en de grenzen te verleggen.

Gevangen in gedachten

Verbondenheid